Cozonac pufos, cu rahat/stafide

de _Alina_ in Dulciuri, 13 Mai 2013 | 6716 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • pentru 3 cozonaci
  • Maia
  • 800 ml lapte caldut
  • 50 g drojdie
  • 1 lg zahar
  • 3 lg cu varf faina
  • Aluat
  • maia
  • 1400 g faina de grau
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 240 g smantana
  • 250 ml ulei de palmier
  • coaja de la o portocala
  • Umplutura:
  • 300 g rahat turcesc/ sau stafide pentru fiecare cozonac
  • Pentru uns inainte de a-i introduce in cuptor:
  • 1 galbenus amestecat cu 3-4 lg de lapte
  • zahar tos pentru presarat deasupra
  • Pentru uns:
  • 50 ml apa amestecata cu 1 lg zahar
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos, cu rahat/stafide:

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in lapele caldut, amestecam cu zaharul si cu cele 3 linguri de faina, acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc caldut  lipsit de curenti 30 min.  

2. Preincalzim cuptorul la 180°C

3. Batem galbenusurile cu zaharul cat sa se deschida putin la culoare si sa isi mareasca volumul, 2-3 minute. 

4. Inglobam in galbenusurile batute smantana, 100 ml ulei de palmier si coaja de portocala amestecand bine. Incorporam apoi maiaua si amestecam.    

5. Faina o cernem in compozitia de la apasul 3 putin cate putin pana o vom ingloba pe toata. Va rezulta un aluat lipicios. In momentul acesta inmuiem mainile in restul de ulei de palmier si ne apucam de framantat macar vreo 15 min umezind mainile mereu cu ulei.  

6. Lasam aluatul la dospit 1.30 min - 2 ore acoperit, intr-un loc caldut, lipsit de curenti.  

7. Impartim aluatul in 3 parti egale, apoi fiecare bucata in 3. 

8. Inmuiem mainile in ulei, intidem fiecare bucata de aluat, punem rahatul/stafidele, rulam si dam deoparte pana facem toate cele 3 bucati.   

9. Impletim cele 3 rulouri si-l punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat.   

10. Lasam cozonacii la dospit 45 min, ii ungem cu ou, presaram zahar tos deasupra si introducem in cuptor pentru 45-55 min.   

11. Dupa ce ii scoatem din cuptor, ii scoatem din tava usor, ii transferam pe un gratar, ii ungem cu apa amestecata cu zahar si ii acoperim cu un prosop pana cand se racesc. 

12. Dupa ce s-au racit complet ii bagam in folie alimentara. Daca nu-i papati imediat :) veti observa ca sunt pufosi chiar si dupa o saptamana .     

Nota! 1. Toate ingredientele trebuie sa aiba temperatura camerei.

2. Daca puneti stafide, trebuie inmuiate 30 min in rom sau in apa calduta si apoi scurse.

3. Puteti pune ciocolata, cacao cu nuci sau ce compozitie va face placere.

 

 Nu puneti nimic deasupra lor dupa ce s-au racit pentru ca risca sa se turteasca  ca ai mei :">, eu am pus pasca deasupra ca nu mai avem spatiu si s-au ciufulit olecuta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos, cu rahat/stafide" nu uita sa-i faci un review.
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu umplutura mixta, imbracat in ciocolata